Pyramides, sfinx en sarcofagen
Door: Kieke
Blijf op de hoogte en volg Kieke en Eef
05 Augustus 2010 | Egypte, Caïro
Schiphol
Daar stonden we dan. Bepakt en bezakt. Heel je inboedel voor een jaar in een rugzak gewurmd en zoveel lieve mensen die nog even kwamen knuffelen. Super tof dat jullie de moeite hebben gedaan. Na een uitgebreid zwaaimoment…. Tranen van besef dat we bijzondere mensen een heel jaar achterlaten….. Huppelen we door de douane op weg naar de grote droom.
Egypte, Cairo, 1 augustus 2010
In het holst van de nacht landen we in een grote zandbak. We hebben meer dan een uur vertraging en de douanebeambte van onze rij heeft vast geen opslag gekregen dit jaar….Nou volgend jaar kan hij het ook vergeten….. We stonden in de kortste rij…..Die bleef even kort terwijl de lange rijen naast ons snel slonken…. Of wel 2 uur later dan gepland. Staat onze geduldige chauf met bord nog te wachten en er volgde een soort Mario-car Nintendo spel over de rondweg van Cairo. Gelukkig verscheen er dit keer geen “gameover” tekst op het dashboard maar zigzagde we overal tussendoor, net langs of ontweken we op de millimeter iets wat overstak met een noodstop. Het hotel in hartje Cairo had 7 verdiepingen en ons hostel bevond zich natuurlijk op de ……7de verdieping. Tot onze opluchting was er een lift …… En wel een hele bijzondere authentieke houtje touwtje lift gemaakt voor de farao himself. We konden kiezen 23 treden trap per verdieping of de stortbak. We hebben gekozen voor: je moet alles in je leven een keer geprobeerd hebben…..(sorry ouders) voor de authentieke lift. Gelukkig was er nog iemand wakker in het hostel en kregen we om half vier ’s nachts onze kamer geheel inclusief woestijnzand, smog stof en huisdieren. Tot overmaat van ramp wissen we niet meer waar we de sleuteltjes van de flightbag gelaten hadden. Na een zoektocht die gedoemd wat te mislukken zijn we snel op bed gedoken. Na een uur werden we alweer uit bed gezongen door de Idol van Cairo die aan het oefenen was in de minaret net om de hoek en het ochtend gebed aankondigde. Gelukkig waren we zo moe….. dat we weer heerlijk in dromenland belanden.
Egypte, Cairo, 2 augustus 2010
Gelukkig kwamen de sleuteltjes naar het raadplegen van de hulplijn in NL boven water en konden we de tassen ook uitpakken. Het was al tegen het middag uur en de temperatuur lag ver boven 30 “C, dus het Egyptische museum leek ons een verkoelend plan. Het was wederom een spannende onderneming om het museum leven te bereiken. Auto’s doen hier namelijk niet aan stoplichten of zebrapaden. Een straat oversteken van 2 banen was nog te doen….maar toen 12 banen met een vluchtheuvel als vrijplaats na 6 banen. We hebben eerst 10 minuten tactiek afgekeken van de Egyptenaren. Inschatten en klaar voor de start….. af. Het lijkt op een combinatie van apenkooien, lijnentikkertje en twister….Snel van de stoep naar de eerste witte lijn, daar moet je je in allerlei bochten wringen om niet geraakt te worden door een spiegeltje….je hand opsteken en een lijn opschuiven….en heel vaak heb je pech en ben je toch niet veilig op de lijn omdat een heleboel bestuurders de witte lijn precies tussen de voorbanden houden…..
Na onze survivaltocht komen we aan bij het museum waar de volgende hindernis wacht. Het afgeven van je camera, want die mocht niet mee het museum in, maar werd bewaard in een stoffig huisje in een waswand en je kreeg een nummertje als bewijs. Dit was de eerste mentale test van de trip…… Na lang beraad en hebben we de lenzen losgekoppeld en de bodies dapper afgegeven.
De schatten die het museum bevat zijn echt waanzinnig, alleen zonde dat het zo ongeorganiseerd neer is gezet. Alles wat ooit gevonden is betreffende de Egyptische oudheid staat ergens in het museum. Zoveel dat men er geen overzicht van heeft en dat het ook hier niet schoon gehouden kan worden. Ofwel begin een museumstukken schoonmaakbedrijf in Cairo en help zo een hoop mensen aan werk. Erg gaaf was toch wel het doodsmasker van Tutankamon en zijn sarcofagen. Ondanks dat zijn mummie laatste door de scan is gehaald, is zijn doodsoorzaak nog steeds niet bekend. Het mooiste verhaal wat de ronde doet waarom hij op zijn 19de overleden is, is dat hij van jagen hield en met zijn strijdwagen over de kop is gevlogen tijdens een jacht partij en toen een dodelijke smakker heeft gemaakt….. het andere verhaal is dat hij longontsteking of malaria had.
Terug in het hotel moesten we nog effe van kamer wisselen……
Egypte, Cairo, 3 augustus 2010
Vroeg op en op weg naar de piramides van Gizeh. Met onze eigen Ali Baba chauf en zijn taxi als wonder tapijt rijden we een stuk relaxter door het verkeer. Aan de rand van de stad rijzen de piramides op uit de smog, met daarachter de oneindige woestijn. De chauf dropt ons natuurlijk niet bij de ingang van de piramides, maar bij een van zijn vriendjes midden in de Arabische wijk aan de rand van de woestijn. We laten ons overhalen voor een paardrijdtochtje…….op een Arabische volbloed. Het was wel een beetje spannend, we kwamen in een schuimfeest terecht wat vooraf aan de Ramadan gehouden wordt. Iedereen op straat probeert elkaar in te schuimen. De paarden waren er niet echt gecharmeerd van en begonnen te bokken…. Gelukkig hadden de paardrij boy’s alles onder controle en dreven de paarden naar een blinde muur om ze te kalmeren. Na wat geruzie, geduw en getrek met de jongens op straat liep het hele voorval met een sisser af. En reden we met klotsende oksels de woestijn in. Gelukkig werd het snel weer leuk, toen we ontdekte dat wij de piramides van de mooiste kant konden bekijken, zonder hordes toeristen die met busladingen te gelijk gedropt werden aan de andere kant van de piramides en de zon goed stond voor wat leuke plaatjes.. Al snel liep de temperatuur op tot een graadje of 42. We hebben ook nog effe de sfinx optisch gekust….en toen smolten we van ons paard.
’s Middags lekker Egyptische geluncht en gelounged op het dak terras. ’s Avonds weer naar de luchthaven om het vliegtuig naar Entebbe, Oeganda te pakken.
05 Augustus 2010 - 13:46
Esther V Drunen:
Hey Eef en Kieke,
Heerlijk wat je in 3 dagen tijd alweer voor indrukken hebt opgedaan hé....
En dan heb je nog een heel jaar voor de boeg!!!
Ga jullie avonturen zeker blijven volgen zo kom ik ook nog eens ergens...hihi
Xx Es -
05 Augustus 2010 - 17:50
Pieter Van Driel:
Mooi hoor Cheops!
Lekker weer verder reizen nu....
Kijk uit naar de volgende foto's
05 Augustus 2010 - 19:01
Jirka:
Super om jullie zo te volgen!! Ben heel benieuwd naar al jullie avonturen die nog gaan volgen. Nu eerst zelf een weekje weg!
x jirka -
05 Augustus 2010 - 19:45
Fransien:
Hee lieve meiden,
wat heeeeerlijk dat jullie grote reis begonnen is. Het verhaal & de foto's zijn nu al vermakelijk. Grappig hoeveel je op reis meemaakt tegenover thuis doordeweeks :-) Ik blijf jullie zeker volgen..
Geniet volop, kus x
Fransien
06 Augustus 2010 - 01:41
Moniek Huijbregts:
Hoi Kieke en Eef,
Geweldig om jullie verhalen te lezen. Zo leer ik de wereld ook een beetje beter kennen door jullie ogen. Nogmaals geniet ervan!
Groetjes uit de Verenigde Staten.
06 Augustus 2010 - 07:13
Astrid:
Hoi Kieke en Eef,
Leuk om nu al wat van jullie te horen.
Ik ben erg benieuwd wat jullie verder allemaal te wachten staat.
Geniet ervan. -
06 Augustus 2010 - 14:01
Thea:
hahaha...wat een ontzettend leuke manier van vertellen over wat en hoe je de dingen tijdens je reis ervaart. Ik geloof dat je bij een hoop mensen een lach tevoorschijn hebt getoverd. Leuk!! -
07 Augustus 2010 - 14:29
Lia En Jangootzen:
wij wensen jullie beiden een prachtige wereldreis toe en een happy together -
07 Augustus 2010 - 15:57
Hans En Pepi:
De situatie in Cairo komt ons bekend voor. Ook wij hebben meerder malen voor ons leven gevreesd. Maar het blijft indrukwekkend. Veel plezier -
08 Augustus 2010 - 05:08
Saskia De Jong:
Kieke en Eef,
Een goed begin is het halve werk...
Geweldig om jullie verslagen in 'nuchter Hollands' te lezen.
Enjoy!
X
een 27-jarige mama van 2 (echt waar!!) ;) ;) -
08 Augustus 2010 - 10:04
Hanni:
En Egypte was nog maar het begin, een bescheiden opstapje, haha.
Benieuwd hoe het bij de gorilla's gaat.
Geniet van alle avonturen knuffel Mams -
08 Augustus 2010 - 11:39
Jos En Marie-josé:
die camicase-toestanden daar in cairo, daar houd ik wel van. een beetje leven in de brouwerij. het wordt anders zo saai en die plaatsen krijgen jullie ook nog wel. rest van het verslag is super. houden jullie in de gaten. heb overal mijn spionnen zitten, dat weet je. xxx van ons. -
08 Augustus 2010 - 17:28
Hanneke Voesenek:
Nog maar een paar dagen weg en nu al veel te vertellen...zeg maar gerust een uitdagend begin van jullie droomreis!
Laat jullie volgende verhaal maar komen!
08 Augustus 2010 - 18:56
Gera:
Genieten geblazen, lieve Kieke en Eef, we verheugen ons op de rest van jullie verslag, op naar de gorilla's! Onze gedachten reizen met jullie mee, Henk en Gera. -
09 Augustus 2010 - 18:11
Marc En Monique:
Hoi meiden! Wat een schitterende verhalen hebben jullie (nu al). Het is hier net geen 43 graden, maar binnenkort hebben wij ook 3 weken vakantie ;-) Helaas net geen 52... Geniet van de reis! -
09 Augustus 2010 - 19:58
Kim:
Hey Kieke en Eef,
Geweldig om de eerste verhaaltjes te lezen en de foto's te zien!
ENJOY!
groetjes Kim -
10 Augustus 2010 - 12:27
Rian En Bart:
He Kieke en Eef!
Ziet er heel mooi uit! Wat een begin van een jaar de wereld rond reizen! Geniet ervan, benieuwd naar de foto's die nog komen gaan en o ja insectenspray in de aanslag als je volgende keer een lift neemt, niet te naief beetje paranoia is beter! mzzl Rian en Bart -
10 Augustus 2010 - 20:50
Judith Westerwel:
Hey Kiek en Eef,
Hoe gaat ie daar in het warme en zonnige Afrika? Zal allemaal wel geweldig zijn, kunnen we ons hier in het niet zo warme, natte en bewolkte Tilburg voorstellen... Geniet ervan met z'n tweetjes. Wij wachten vol ongeduld op jullie volgende verslag. leuk om jullie zo te kunnen volgen!! Blijven we zeker doen.
Dikke kus, Juud en Kevin -
11 Augustus 2010 - 08:51
Sabine:
Hey Kieke en Eef,
Klinkt goed hoor!! Op naar het volgende land.
Good luck!!
x -
11 Augustus 2010 - 13:37
Teun:
ha eef en kieke,
prachtig jullie reis, heerlijk om egypte terug te zien, woonde er een half jaar.
volg jullie verhalen met genoegen en enige jaloezie maar da,s normaal, het blijft een fenomenale onderneming en het mooiste is, jullie doen het
hier druk, druk druk met de visitatie dus ehlaas een praktische vraag voor eef, waar kan ik bij de digitale versie van je verslag,, meten is weten,, handig voor de kerngetallen op de seh
als je het leest begrijp je hopelijk dat ik dit laatste met enige schroom vraag, tenslotte hebben jullie de reis van je leven ...maar hier moet het eea nog ff af
hartelijke groet, ook van marij die bij me ingetrokken is tot het verslag klaar ia
Teun -
11 Augustus 2010 - 20:12
Jacqueline Brok:
Hoi Eef en Kieke!
Superleuk jullie schrijfwijze!! Ik geniet mee met jullie. Meer foto's dames dan kan ik alles ook zien. Geniet en ben trots op jullie ondernemingslust en avontuur.
Enneh...eef sorry maar heb jij mischien nog ergens een naam van een goede psych??? mijn vriendin is ingestort en zoekt hulp. kuzzie xxx -
11 Augustus 2010 - 21:38
Lia Santegoets:
Geweldig meiden!
Jullie droomreis is van start gegaan.
Ik reis een beetje met jullie mee. Heerlijk om jullie verhalen te volgen en geniet van de mooie vieuws.
Eef, staat je goed on horseback. Waar is je cap? Pas goed op elkaar.
Groetjes, liefs en dikke kus, Lia -
12 Augustus 2010 - 07:17
Femke:
He lieve allebei! Heerlijk om leuke verhalen weer te lezen en mee te leven met jullie! Hoop de gorila's doen beetje gastvrij...?! En de gnoe's trekken een sprintje..?! Ook liefs voor Jolanda! xFemke -
12 Augustus 2010 - 09:02
Anne- Claire, Eliza,:
Lieve Dames,
Nou, vanaf hier al erg jaloers op jullie begin van de reis. Het ziet er fantastisch uit. Wij zitten hier te verschralen op de zaak maar het verschil moet er zijn!!! Gave site om jullie zo te volgen. Geniet ervan en we are you watching you. Kus van de bovenste en Karin, die paste er niet meer op.xxxxx -
12 Augustus 2010 - 21:19
Heidi:
Nou de kop is er inderdaad af, als dat een jaar lang zo door gaat hebben jullie nog een jaar nodig, haha. Cairo niets veranderd dus met 6 jaar geleden. Ben benieuwd naar de rest. Goede reis in Oeganda, Xx